Bij de vijver…

Klein gearderd witje - Pyjamazweefvlieg

Ik had net een foto kunnen maken van een Klein geaderd witje (Pieris napi) die samen met de Gewone Pendelvlieg (Helophilus pendulus) zaten te snoepen aan de bloemen van de Grote kattenstaart (Lythrum salicaria), dat ik haar ineens zag hangen… zo te zien was zij nog niet zo heel lang geleden uitgeslopen. Haar vleugeltjes glommen nog als spiegeltjes… het is een Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum) en wat is ze mooi !!

Klik op de foto’s  hier boven dan kan je die in het groot bekijken.

De Bruinrode heidelibel heeft een eenjarige levenscyclus en overwintert als ei. De eieren komen in het voorjaar uit, waarna de larven zich snel ontwikkelen. Uitsluipen vindt plaats vanaf eind mei tot eind september, met een piek van eind juli tot begin september. Bij hoge uitzondering kunnen bruinrode heidelibellen als imago overwinteren en in het vroege voorjaar weer actief worden.

4. Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum)

Jonge dieren zijn in de wijde omtrek van het voortplantingswater aan te treffen, zittend en jagend in ruige vegetatie. Hij is te herkennen aan zijn rechte snor en zijn poten, die zijn zwart met gele strepen.

 

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna

 

20 gedachten over “Bij de vijver…

  1. Heerlijk als je zelf een vijver in de tuin hebt Anna.
    Prachtige foto’s van deze libellen en ook je informatie erbij is weer heel interessant.
    Lieve groetjes en een knufffff, helma

    Geliked door 1 persoon

  2. Heel mooi deze vlinder en libel foto’s Anna, wat heerlijk om te fotograferen al deze dieren in de natuur, en door de macro fotografie zien we pas hoe moi deze schepsels zijn, details die anders nooit ziet of gezien zou hebben.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wow wat is deze foto’s heel mooi geworden. Ik vind allemaal top. Macro foto’s is een kunst om te fotograferen. Bij jou is heel goed gelukt. Soms zie ik bij ons libel voorbij vliegen. Niet altijd. Deze libel kun je haartjes goed zien.
    Lieve groetjes Jacqueline & Ferry.

    Geliked door 1 persoon

  4. Dit is weer een serie om langer naar te kijken prachtig!
    Na de verhuizing 23 jaar geleden is het nooit meer van een vijver gekomen te veel kleine kinderen in de buurt.
    Ook de angst dat daar wat mee zou kunnen gebeuren heeft ons tegengehouden.
    Nu ze zijn opgegroeid laat onze gezondheid wat steken vallen dus kom ik hier lekker genieten van wat er rond je vijver te zien is. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie