Larven van de Gegroefde lapsnuitkever

Naast mijn deur heb ik aan weerskanten zelf gemetselde plantenbak. Ik had daar mooie buxussen in staan en je begrijp het al… de Buxusmot. Toen heb ik er nog eens wat ander in gehad maar dat viel toch niet helemaal in de smaak. Nu kwam ik vorig jaar een hele mooie blauw/paarsachtige Hortensia tegen in Boskoop, de Hydrangea macr. Hovaria® ‘Hopcorn’ en ik was er meteen verliefd op. Het is een Hortensia met blauw/paarse bloemenbollen die lijken op die van de Sering. Daarom wordt de plant ook wel Seringhortensia genoemd. Ze waren niet echt goedkoop, maar ach… ik heb er gelijk maar twee mooie uitgezocht.

Ik kreeg ook nog een zakje van dat spul er gratis bij om de plant volgend jaar weer mooi blauw te laten lijken, zoals op de foto. Maar dat heb ik niet gedaan want ik wil eerst kijken wat voor kleur ze in het echt zijn.

Ze zijn mooi de winter door gekomen en beginnen al goed uit te lopen. Na een tijdje blijkt dat de een het veel beter doet dan de andere. Ik heb het nog een poosje aangekeken en wat extra verzorgd, maar op een gegeven moment zat er in die ene geen groei meer… het blad bleef klein en ook een beetje slap, terwijl die andere groeide als een gek.

Misschien zit die ene te strak in de grond gepoot, met een schepje voorzichtig een beetje lucht in de grond gebracht en goed aangewaterd. Na een paar dagen… wilde het nog steeds niet. Ik dacht, nu haal ik je maar uit de grond, misschien kan ik zien wat er aan de hand is. Ik klopte heel voorzichtig de grond eraf zodat ik alleen nog de kluit van vorig jaar overhield. Nu zag ik kleine witte larfjes op de grond liggen, die tijdens het kloppen eruit gevallen waren… ik dacht gelijk, dat moet het zijn! Heb ze voorzichtig in een doosje gedaan en on-line gaan zoeken naar witte larven in de grond en ik heb ze gevonden.

Het zijn larven van de Gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) ook wel de Taxuskever genoemd . Het vrouwtje legt in voorjaar en zomer (200 dagen lang) gemiddeld 5 eitjes in de grond en de larven doen zich ondergronds te goed aan de wortels van jouw tuin- of kamerplanten. De larven worden ongeveer een centimeter lang. In een seizoen kunnen de larven van pop tot volwassen kever worden (metamorfoseren). De larven die aan het einde van het seizoen worden geboren overwinteren in de bodem om in het volgende voorjaar verder te groeien en dan te verpoppen. De meeste insecten leven maar kort, de Lapsnuitkever echter niet. Die kan wel een paar jaar mee.

Gegroefde lapsnuitkever

Nu een paar dagen later zie ik gelukkig dat er weer groei inzit en laten we hopen dat ik alle
larven eruit heb gehaald. Ja, ik kom de kever wel eens tegen. Dit is een
oude foto van de beruchte kever… hij is best mooi, hè… 😉

 

Iedereen weer bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve genietgroetjes Anna 😃

 

20 gedachten over “Larven van de Gegroefde lapsnuitkever

 1. Wat een mooie serie foto’s ook die van de larve van
  de buxusmot, nu heb ik kennis gemaakt met de dader.
  Wij hebben ook wat buxus in de tuin maar die is nog
  niet aangetast als dat gebeurd dan denk ik maar
  de vogels hebben ook weer eten.

  Nog een fijne avond, Erica

  Like

 2. Als planten het plots niet goed doen, moet men aan een zoektocht beginnen en je vond door je optreden de dader..Knap van je en hopelijk heb je alle larven gevonden en zie je hem nu terug gezond worden.Heel knappe foto’s van de hortensia Anna

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat erg dat je larven ontdekken. 1 van deze larven zie jonkies meedragen aan de lichaam. Eng gezicht. Je word verschillende kleine beestje ontdekt. Kever ook Anna. Ik had deze in mijn woonkamer gehad. Kwam door de balkon deur open staat. Zonde. Hopelijk komt nog goed. De eerste twee foto’s zag heel mooi uit. Prachtig kleur. Fijne week gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, die ken ik wel. Ik heb de larven zelf nog niet gezien, maar de kever wel en ook vraatsporen. In de hortensia heb ik ze gelukkig nog niet (afkloppen), maar ze zijn verzot op de pieris japonica, azealea’s en alles met wat steviger blad. Aaltjes hebben niet geholpen.Nu gooi ik er koffieprut bij in de hoop dat dat ze verjaagt. Wat is de natuur toch mooi hè?

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een ontdekking, die larven. Je bent er maar klaar mee als ze je planten op geniepige en onzichtbare wijze aantasten.
  Deze snuitkever is net als de meeste van zijn soortgenoten mooier om te zien dan de larven.
  Je hortensia is prachtig met die diepe tinten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s