Bloedweizwam

De Bloedweizwam (Lycogala epidendrum) komt over de hele wereld voor en is ook in ons land heel gewoon. Het is eigenlijk geen zwam in de gewone betekenis van het woord: een schimmel die paddestoelen als vruchtlichamen voortbrengt. Het is een Slijmzwam, geen plant en geen dier, een aparte levensvorm, waarvan er bijna vijfhonderd soorten bestaan.


Het vruchtlichaam is ongesteeld, komt voor in kleine groepjes, soms onderling contact makend, bol- of kussenvormig, doorsnee is 3-15 mm, roze tot beige of donkergrijs, met schubjes. Plasmodium oranje tot vermiljoen of karmijnrood tot karmijnroze. Voorkomend op rottend hout, schors en afgevallen takken of op de grond naast stronken.


Het ‘dierlijke’ deel van deze zwam, dat bestaat uit een kolonie op amoeben en zweepdiertjes lijkende organismen, kruipt rond en heeft een bloedrode kleur. Na zich gevoed te hebben met bacteriën en schimmelsporen verandert dit plasmodium in een groep onbeweeglijke vruchtlichamen met een mooie roze kleur, die ook beige of donkergrijs kan zijn.


Dit ‘plantaardige’ deel van de slijmzwam, het aethalium, is bol- of kussenvormig en bedekt met sproetachtige schubjes. Het draagt de populaire naam Blote billetjeszwam. De inhoud van die vruchtlichamen is eerst roze en tandpasta-achtig en verandert later in een lavendel- tot licht okerkleurige sporenmassa, die verstuift of met regenwater wordt verspreid. Uit die sporen komen de op micro-organismen lijkende ‘diertjes’, die rondkruipende kolonies vormen. Het plasmodium huist in het rottende hout van omgevallen dennenstammen, waarop de vruchtlichamen ontstaan.
Bron: Wikipedia, Waarneming.nl,  Henk van Halm

 

KLIK op de foto’s dan kan je haar in het groot bekijken.

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna

 

20 gedachten over “Bloedweizwam

 1. Hoi Anna,

  In mijn zoektocht naar de naam van een paddenstoel in mijn tuin stuitte ik op jouw artikel. Nu vermoed ik dat het een zwam als deze betreft, ik weet in elk geval dat er een dikke oude stronk onder het zand zit van ern oude dennenboom of spar. Maar kan deze zwam kwaad voor de treurkatjeswilgen op stam in mijn tuin, of beperkt het zich tot de rottende stronk? De kolonie/cluster borrelt op uit de grond vlak naast een wilgje. Hopelijk weet jij raad! Grtjs Stella

  Geliked door 1 persoon

  • Hallo Stella, zwammen leven van dood hout, ze ruimen het als ware op. Dus jouw gezonde levende treurkatjeswilgen zullen geen last hebben van de zwammen. Als je het toch niet vertrouw ruim het dan maar gewoon op, als het kan. Groetjes, Anna 😊

   Like

 2. Hoi Anna,
  wat een bijzondere zwammetjes en wat mooi in beeld gebracht.
  ik kon ze zo mooi even van dichtbij goed bekijken.
  De informatie die je erbij gezet hebt is ook heel interessant en ook leerzaam.
  Lieve groetjes en een knuffff.., Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s