Rosse metselbij ♂

Metselbijen danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te ‘metselen’ van klei, lemig zand of steentjes met modder. Verschillende soorten doen dit in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden.

De bekendste metselbij is de Rosse metselbij (Osmia bicornis). Dit rossig behaarde bijtje van 8-12 mm is een veel geziene bewoner van bijenhotels. Met name in april en mei zijn zowel mannetjes als vrouwtjes op allerlei plaatsen te zien. Mannetjes speuren bij nestelplaatsen en bloemen naar paringsbereide vrouwtjes.

De mannetjes hebben een wit behaard aangezicht en een grauwbruine beharing op het borststuk en een oranjebruine beharing op het eerste deel van het achterlijf, terwijl de haren op het laatste stuk zwart zijn.
Het vrouwtje heeft eenzelfde kleur beharing, maar de haren op de kop zijn allemaal zwart. Bovendien staan aan de voorkant 2 korte, zwarte horentjes. Aan de onderkant van het achterlijf zitten oranjegele verzamelharen, waarmee het stuifmeel vervoerd wordt.

Bron: Bestuivers.nl en Wildebijen.nl

 

 

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve weekend groetjes Anna 😊

 

19 gedachten over “Rosse metselbij ♂

  1. Hallo Anna,
    dit zijn echt hele mooie foto’s van deze metselbij.
    Ook de combinatie met de lila kleur is echt geweldig.
    Mooie informatie erbij maken deze post af.
    Lieve genietgroetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtige macro’s van deze mooie bijensoort. Ik heb er nog nooit één gezien, maar ik zal ze best ook in de tuin hebben, want vele gangen in mijn insectenhotel zijn dicht gemetseld.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat een mooie foto heb je van deze Rosse metselbij gemaakt, we zien ze hier ook
    iedere dag druk bezig in het hotel.
    De eerste bijen die kwamen was het vosje en nu dus de Rosse metsel bij ze doen
    hun naam eer aan er zijn al heel wat pijpjes dicht gemetseld.

    Nog een fijne zondag, Erica

    Geliked door 1 persoon

  4. De ene (metsel)bij is de andere niet, maar het zou best eens kunnen dat deze bijen zich ook regelmatig laten zien bij ons kleine, maar druk bezochte insectenhotel. Maar met zekerheid durf ik dat niet te zeggen, want ik heb er dit jaar nog niet met de neus bovenop gestaan. Zulke mooie macro’s van een insect als de jouwe heb ik dit jaar ook nog niet gemaakt.
    Fijne weekend verder, probeer te genieten van de tijdelijke warmte.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie