Blauw/paarse pissebed

IMG_1629w

Een tijdje geleden kwam ik een blauw/paarse pissebed tegen in een van onze bloembakken. Vreemd vond ik dat, want ik kom eigenlijk altijd alleen maar grijze pissebedden tegen… misschien een soortje die ik nog niet ken. Maar nu zit het zo (via internet), dat deze blauw/paarse pissebedden niet een nieuw soortje voor mij is maar dat hij/zij lijdt aan een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het virus Iridovirus, genoemd naar de blauwe/paarse kleur die de aangetaste pissebed aanneemt. Het virus komt in heel Europa voor, vooral op plekken waar het vochtgehalte van de bodem fluctueert en waar veel pissebedden bij elkaar leven. In moerasgebieden bijvoorbeeld of in tuinen, waar wordt gesproeid en vervolgens de bodem weer helemaal uitdroogt.

De levenscyclus van het virus duurt ongeveer vier weken. Na ongeveer twee tot drie weken worden de dieren blauw/paars. Die kleur wordt veroorzaakt door een ophoping van virusdeeltjes, die het licht reflecteren. Een paarse pissebed is ten dode opgeschreven. De geïnfecteerde dieren worden behalve paars ook apathisch en kunnen door oedeem in de laatste dagen van hun leven nauwelijks nog lopen. Ze zijn dan ook een makkelijke prooi voor predatoren of hongerige soortgenoten. Het kannibalisme, zorgt dan ook voor de doorgave van het virus naar soortgenoten. Een week na het blauw worden sterven ze. Tien tot twintig procent van de huis-, tuin- en keukenpissebedden gaan dood aan het Iridovirus.
Voor de mens is het niet besmettelijk.
Bron: Internet

 

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna

 

21 gedachten over “Blauw/paarse pissebed

  1. Anna ik heb hier nog nooit van gehoord interessant en zo zie je nooit te oud om dit te weten te komen via deze site van jou Cees

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Anna,
    deze blauw/paarse pissebed is wel heel mooi om te zien met deze kleur.
    Minder is het te lezen dat deze diertje dan al bij voorbaat ten dode zijn opgeschreven!
    Ik heb weer wat bijgeleerd bij je.
    Lieve genietgroetjes van Helma

    Geliked door 1 persoon

  3. Schitterende foto, informatie en de laatste zin stelde me een beetje gerust.
    Vogels, egels en andere insecteneters zijn dan waarschijnlijk ook niet gevoelig voor dit virus,
    want anders zou er veel meer paars in de tuinen lopen/vliegen. Een bijzonder geval, leerzaam blog.
    Gr Jan W

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik wist van het voorkomen – en de oorzaak – van deze paarse pissebedden en zag er toevallig twee weken geleden ook eentje in mijn voortuin.. Ik stond toen helaas met een verfkwast in mijn hand en had geen tijd om de camera te pakken.. Mooi scherp plaatje!
    Groetjes, Dick

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie