Slapende hommels

Nu de Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en het Brandkruid (Phlomis russeliana) hier in volle bloei staan, zijn de hommels wel zo druk in de weer met het verzamelen van stuifmeel en nectar voor hun nieuwe broed. Het is dan ook echt moeilijk ze te fotograferen… ze zitten geen seconde stil. Het leuke is dan wandelen in je tuin op de vroege ochtenden, dan kom je overal slapende Hommels tegen zoals hier…

KLIK op een foto dan kan je haar mooier en in het groot te bekijken.

Er zijn enkele tientallen hommelsoorten. De meeste hommels zijn sociale insecten die in kolonies leven met een enkele koningin. Deze kolonies zijn vele malen kleiner dan die van honingbijen, en bereiken een grootte van vijftig tot vierhonderd individuen per nest. De werksters worden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat overal op bloemen aangetroffen. Ze zijn goed herkenbaar en te onderscheiden aan de stevige lichaamsbouw, dichte beharing en op gekleurde ringen op borst en/of achterlijf.

Het Nederlandstalige ‘Hommel’ is afgeleid van Nederduits Hummel, dat ‘zoemer’ betekent. De Franse naam Bourdon, verwijst naar de analogie met het zoemende geluid van de bourdon, een muziekinstrument. Het Engelse Bumble-bee, ‘lompe bij’ verwijst naar de, op het eerste gezicht, onhandig aandoende manier van vliegen.

 

Iedereen weer bedankt voor al die fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve geniet-groetjes Anna 🐝

 

22 gedachten over “Slapende hommels

 1. Schitterend Anna. Hommels hebben iets vertederends vind ik. De tweede en vierde foto helemaal (doen me ook een beetje denken aan een kitten wat vol overgave kan slapen 🙂 ). lieve groetjes, Hanneke

  Like

 2. Hoi Anna,
  ik weet dat er heel vele hommels zijn maar die ken ik echt niet allemaal van naam.
  De hommels die je hier laat zien heb ik de hele dag in mijn “lampenpoetsers” hihi…
  Prachtige en mooie scherpe opnam van de hommels.
  Lieve groetjes, Helma

  Like

 3. goed idee om vroeg te gaan fotograferen Anna, dan zitten ze tenminste stil, als het wat warmer wordt zijn ze zo super actief en valt het niet mee ze te fotograferen, mooi serie van deze slapende hommels.

  Groetjes, Bram

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kom zo af en toe lezen bij Anna maar reageer niet vaak en nu kom ik je dan wel even een bezoekje brengen om d= te zeggen dat ik je website heel mooi vind. En ook dit schrijven was mooi met alle fotografie.Op mijn natuurwebsite heb ik ook eens uit gebreid over de hommels geschreven en ook over het vingerhoedskruid. En dan is het zo mooi te zien hoe een ander erover schrijft.dus ik genoot er weer van.
  Natuur groetjes, Tine

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je Jetske !
   Hoe vroeg is vroeg… dat ligt er net aan wanneer de zon een beetje in je tuin komt en dan natuurlijk op plekken waar ze hun voedsel vinden. Dan zie je vaak dat op plekjes die dan nog een beetje in de schaduw zitten dat ze nog even door slapen en dat je dan leuke foto’s kan maken. Want door de zon of warmte van jou (als je er dicht opsta) worden ze vaak wakker en vliegen dan weg.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat een mooie serie weer, Anna. Vooral de tweede foto met de hommel die met zijn koppie helemaal is weggedoken in het brandkruid vind ik prachtig.
  Ik heb afgelopen dagen een paar maal geprobeerd om een hommel in of op het vingerhoedskruid te fotograferen. Meer van een vage harige vlek blijft er meestal niet over. Er zal dus niks anders op zitten dan mijn wekken maar eens wat vroeger te zetten. 😉
  Maak er een mooi weekend van, Anna.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s