Vleermuizen om het huis

De Gewone dwergvleermuis (Pipistrelllus pipistrellus) is een kleine vleermuis, met een gewicht van ± 3,5 tot 8 gr. en naar verhouding hebben ze vrij lange, smalle vleugels, met een spanwijdte van ± 18 tot 24 cm.

Zolang als we hier wonen en dat is nu al meer dan 35 jaar, vliegen er hier altijd vleermuisjes rond het huis, die zo tegen zonsondergang te voorschijn komen. Ze vliegen dan rond het huis en vooral aan de voorkant waar onze grote Berk staat, daar zijn natuurlijk veel insecten te vangen… het is altijd een ware genot om naar te kijken. Onze katten vinden het ook prachtig ze zitten iedere avond voor het raam om ze te volgen. Ook achter ons huis boven onze vijvers vliegen ze graag… het zijn echt ware acrobaten.

1ste vleermuisje

Van de week was ik de hondenkennels aan het uitspruiten en dan als laatste spuit ik de afvoergoot uit, dan is alles weer lekker schoon. Ik had wel gezien dat er iets zwarts in lag, maar ik dacht ohhh… dat is afval dat zich heeft losgelaten van het dak, het had tenslotte aardig geregend afgelopen nacht. Ik spuit de goot schoon maar het zwarte bleef gewoon liggen, raar dacht ik nog… na eens goed gekeken te hebben, zag ik dat het een klein vleermuisje was dat daar lag… ik was helemaal perplex, ben toen gauw een bakje binnen gaan halen en heb hem/haar daar heel voorzichtig in gelegd. Nu eerst mijn werk afmaken en dan het vleermuisje eens goed bekijken en kijken wat ik ermee aan moest. Hij was natuurlijk helemaal nat geworden en hij zat ook nog met zijn snuitje onder oud spinrag. Ik denk dat hij een slaapplaatsje had uitgezocht dat toch niet zo goed bleek te zijn, vandaar dat hij was gevallen. Ik heb hem voorzichtig een beetje schoongemaakt en hem toen in een oude schoenendoos gedaan, die ik nog had met een dopje water. Ik hield hem natuurlijk de hele dag wel een beetje in de gaten. Ruim tegen zonsondergang werd hij al wat actiever en kroop hij door de hele doos heen. Ik heb echt gewacht tot het bijna zonsondergang was om hem buiten bij onze berkenboom te zetten. Toen het zover was, heb ik hem op de boom gezet, hij keek naar boven en klom toen zo verder de boom in. Toen hij eenmaal gesetteld was ben ik maar weg gegaan en na een dikke uur heb ik hem niet meer gezien… prachtig toch!! De volgende dag heb ik nog regelmatig gekeken of ik hem/haar nog zag, maar nee hoor… hij was voor mijn gevoel echt gevlogen.

2de Vleermuisje

De dag daar weer op was ik met mijn man boodschappen gaan doen, in een ander dorp. Toen we terug kwamen en de voordeur open maakten lag daar op de drempel iets zwarts… ik herkende het gelijk. Ik wees ernaar en mijn man zei, nou jaaa… Het was nog een vleermuisje, dit had ik in al die jaren nog nooit meegemaakt, twee vleermuisjes in één week. Hij was onder de regendoorslag/dorpel van de deur gekropen, heel apart. Ik heb de schoenendoos weer gepakt en heb hem/haar daar heel voorzichtig ingelegd, want hij/zij kon daar natuurlijk niet blijven liggen. Na hem goed te hebben bekeken, nee… dit was een ander vleermuisje dan die van eergisteren, deze was duidelijk groter. Hij maakte ook van die geluidjes… leuk hoor. Nu maar met rust laten en weer wachten tot het gaat schemeren. Het duurde wat langer omdat het van dat mooie weer was, maar op een gegeven moment heb ik haar toch maar aan de voet van onze Berk gezet en een paar foto’s gemaakt, dat kon net nog vanwege het licht. Hij blies nog wat naar mij en maakte nog van die geluidjes, net of hij een soort van afscheid nam. Het was héél bijzonder… het werd nu gauw donker en ben ik maar naar binnen gegaan. Na een uur was hij/zij verdwenen… Ik had een heel dankbaar gevoel van binnen… was ook zo apart!

2de vleermuisje

Gewone dwergvleermuizen jagen in gesloten tot halfopen landschap. Ze jagen relatief snel en wendbaar in een grillige vlucht met veel bochten en lussen en vliegen daarbij op enige afstand 1 tot 8 m langs de vegetatie. Ze vliegen op een hoogte van gemiddeld 2 tot 5 m, maar soms op wel 15 m. Gewone dwergvleermuizen jagen in de beschutting van opgaande elementen in groene bebouwde omgeving, langs kanalen, vaarten, in tuinen en parken met vijvers, in lanen, tussen boomkruinen, boven open plekken in bos, langs de bosrand (vooral oude voedselrijke loofbossen), straatlantaarns, in en langs lanen, bomenrijen, singels, houtwallen en holle wegen. Waterpartijen en beschutte oevers zijn favoriet als jachtgebied. Ze vangen een breed spectrum aan veelal kleinere prooien uit de lucht en pakken dat wat voorhanden is. Ze eten voornamelijk muggen, dansmuggen, schietmotten, maar ook haften, gaasvliegen, nachtvlinders en soms ook kevers.

(Kraam)kolonies zijn in Nederland vooral in gebouwen, in spouwmuren, achter betimmering en daklijsten, of onder dakpannen gevonden. In Oost-Europa worden ze ook in bomen en grotten gevonden. De groepsgroottes lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan tweehonderd dieren. Gewone dwergvleermuizen zijn plaatstrouw, maar gebruiken meerdere verblijfplaatsen en verhuizen relatief vaak. Ze jagen hoofdzakelijk binnen en straal van 2-5 km van de verblijfplaats. Vliegroutes volgen zoveel mogelijk lijnvormige structuren.
Voor meer info over vleermuizen: Vleermuis.net

Lieve natuur groetjes Anna 🤗

24 gedachten over “Vleermuizen om het huis

  1. Goh, wat bijzonder om mee te maken. Vliegen zie ik ze ook elke avond maar ik heb nog nooit een slaapplekje kunnen ontdekken. Het is natuurlijk een beetje een vreemd gebeuren om ze zo aan te treffen maar wel een uitgelezen kans om ze te fotograferen. Die laatste foto is errug leuk zeg!

    Geliked door 1 persoon

  2. Hallo Anna,
    wat een mooie ontmoeting met dat vleermuisje.
    Nog mooier dat je hem kon helpen om weer droog te worden en weer vrij liet in de schemer.
    Je foot’s zijn echt onwijs mooi gemaakt.
    Lieve geniet groetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  3. Hallo Anna,
    Wat mooi om zoiets te mogen meemaken en dan zulke mooie foto’s te maken.
    Het is ook altijd een genot om te lezen wat je geschreven hebt, iedere keer
    leer ik weer een klein beetje bij en dat is fijn.

    Anna alvast een fijn en zonnig weekend gewenst, Erica

    Geliked door 1 persoon

  4. Deze dwerg vleermuizen is zeker bijzonder om te zien van dichtbij. Je hebt een mooie verhaal erover geschreven Anna. Deze vleermuis heeft tanden. Pffff… Wat heb jij mooie foto’s kunnen maken. Bij ons vliegen omheen ook zo vleermuizen. Maar niet elke dag. Vooral tegen avond zie je vaker als beetje gaat schemeren. Pakken insecten in zijn mond. Het is zeker voor jou bijzonder om mee te maken. Jammer dat weer weg is. Fijne avond. Groetjes Jacqueline & Ferry.

    Geliked door 1 persoon

  5. Dat is wel een heel bijzondere ervaring, Anna. Je hebt er weer erg mooie en niet minder bijzondere foto’s aan overgehouden.
    Hier vliegen op mooie zomeravonden ook regelmatig een paar vleermuisjes rond. Het is inderdaad erg mooi om ze door de lucht te zien zwenken. Ik zal hier ook eens op zwarte plekjes letten … 😉

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie