In het voorjaar trekt een deel van de Distelvlinders naar het noorden. De meeste vlinders vertrekken vanuit het gebied ten zuiden van de Sahara en slechts maar een klein aantal vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika. In het Mediterrane gebied is de soort in de winter zeldzaam. De overwinteringsgebieden liggen een stuk verder naar het zuiden dan die van de atalanta vlinder. Meestal arriveren de eerste Distelvlinder in mei en juni hier in Nederland.
De vlinders die gaan trekken komen door een nog onbekend mechanisme ongeveer gelijktijdig uit en vertrekken kort daarna, zonder te paren. De vrouwtjes zijn niet direct vruchtbaar en tijdens de lange trektocht dragen ze nog geen eitjes mee. Die ontwikkelen zich pas als het vrouwtje in geschikt leefgebied is gearriveerd. De dichtheid in de zomer hangt af van het aantal vlinders dat in april-juni Nederland bereikt, maar kan hoog zijn, zo’n 12 tot 54 individuen per ha. De vlinders worden relatief vaak op nectarplanten gezien, nooit op rottend fruit. Een veel gebruikte nectarplant is de Akkerdistel, maar ook op andere planten zoals de Vlinderstruik en Koninginnenkruid zijn ze regelmatig te zien.
In Nederland aangekomen verdedigen de mannetjes van de namiddag tot in de vroege avond een territorium, meestal een open zonnige plaats bij lage vegetatie. De paring, ook vaak in de namiddag, wordt voorafgegaan door een baltsvlucht waarbij mannetje en vrouwtje snel om elkaar heen cirkelen.
De Distelvlinder overwintert niet in Nederland. In het najaar probeert een deel naar het zuiden te trekken. Het is niet bekend of deze vlinders in staat zijn Afrika te bereiken, in ieder geval sterven er velen onderweg. De vlinder overwintert vooral in Afrika waar ze de gehele winter actief is, als vlinder of als doorgroeiende rups. (Bron: natuurtijdschriften.nl)
Een paar dagen geleden kreeg in onverwachts bezoek van deze wat beschadigde Distelvlinder. Ze was zeer geïnteresseerd in onze Erysimum hybride ‘Bowles Mauve’ ook wel Muurbloem genoemd. Het is een zeer goede nectarplant voor vele insecten zoals vlinders, bijen en hommels enz. De bloeitijd van de plant is van mei tot september/oktober en is echt een ‘must’ voor je tuin.
Hartelijk bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve vlindergroetjes Anna 😊
❦
Ik zag er ook eentje in mijn tuin gisteren, het was een klein beetje beschadigd. Ik genoot van je beschrijving.
LikeLike
Prachtige foto’s van deze distelvlinder Anna.
Ik ben lid van de vlinderstichting en las daar ook al dat we overspoeld worden door distelvlinders maar ook dat ze zo gehavend zijn. Ook daar staat hoe dat komt . Fijn dat jij er ook zoveel mooie informatie bijzet 🙂
Lieve geniet groetjes, Helma
LikeGeliked door 1 persoon
mooie foto’s Anna van deze vlinder, met een licht voorkeur voor foto twee.
LikeLike
Het zijn weer mooie foto’s geworden van de distelvlinder,
ik word altijd blij wanneer ik vlinders zie ze zijn zo sierlijk.
Het is niet alleen een mooi blog maar ook een leerzaam blog.
Groetjes Erica
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie foto’s en leerzaam verhaal. Toevallig heb ik vanmiddag de eerste gezien (maar niet gefotografeerd helaas)
LikeGeliked door 1 persoon
goeiemorgen vlinderke,
ik moet ze nog spotten, vind dat er maar erg weinig vlinders zijn anna,
jij hebt een heel mooie serie geplaatst
xxx
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een mooie reeks… !
Lie(f)s.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel interessant stukje Anna, dankjewel.
LikeGeliked door 1 persoon
ongelooflijk dat die zulke afstanden kunnen afleggen Anna
prachtige foto’s en je uitleg maakt dit logje af
fijne avond
LikeGeliked door 1 persoon
een mooie reeks
fewww zo’n fragiel beestje die naar Afrika trekt, dat is wel heel erg ver, niet te verwonderen dat er veel sterven onderweg
LikeGeliked door 1 persoon
er fladderde er vanmorgen eentje door onze tuin maar die ging direct door naar de buren dus helaas geen bewijs maar deze foto’s zijn prachtig
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie serie, Anna.
Ik vind het elk jaar weer verbazingwekkend dat zulke kleine, tere beestjes de lange reis over de Alpen of de Pyreneeën en Middellandse Zee weer hebben overleefd.
LikeGeliked door 1 persoon
Goede informatie, en prachtige foto’s, de eerste is mijn favoriet Anna.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor het informatieve logje. Ik zal kijken of we de muurbloem in onze tuin hebben. Zo niet dan komt deze op verlanglijstje.
Mooi dat jij deze vlinder in je tuin kon vastleggen.
LikeGeliked door 1 persoon
het zijn schitterende vlinders en foto’s Anna en ik heb mijn kennis weer kunnen uitbreiden.
LikeGeliked door 1 persoon