Geelbandlangsprietmot

Ik liep s’ochtend vroeg een rondje tuin totdat ik iets klein en heel raars zag vliegen… naja vliegen het was meer dansen in de lucht. Het was een beetje plat en het was breed… ik had het hier nog nooit gezien. Het was in ieder geval een motje zover ik kon zien. Toen hij op een blad van onze Vlier ging zitten zag ik pas wat het was… een heel mooi motje met hele lange voelsprieten. Ik had hem wel eens gezien op foto’s maar nog nooit hier in onze tuin. Na wat foto’s te hebben gemaakt en hij was best schuw, ben ik even gaan googlen op, mot, geleband en langesprieten… ik moest toen wel lachen want google gaf aan als zijn nederlandse naam… de Geelbandlangsprietmot… nu daar hebben ze goed en lang over na moeten denken, dacht ik zo. 😂

Geelbandlangsprietmot - Nemophora degeerella

De Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella) is een nachtvlinder die overdag vliegt. De vlinder komt uit de familie van de Langsprietmotten (Adelidae). De wetenschappelijke naam van de soort is als Phalaena degeerella voor het eerst geldig gepubliceerd door Linnaeus in 1758.

Geelbandlangsprietmot - Nemophora degeerella

De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 16 en 23 millimeter. De mannetjes van de Geelbandlangsprietmot hebben opvallend lange voelsprieten die zo’n vier tot vijfmaal zo lang zijn als de voorvleugels terwijl de vrouwtjes veel kortere sprieten hebben, slechts iets langer dan de voorvleugel. De soort heeft goudgele voorvleugels met twee bruine lengtestrepen en daartussen een bredere gele band.

Geelbandlangsprietmot - Nemophora degeerella

De vliegtijd is van mei tot en met juli. De rups leeft op bladresten van berken. De volwassen vlinder heeft de adderwortel, gewone margriet en de brandnetel als voedselplant.

Bron: Diversen internet

 

 

Iedereen weer bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blogjes !!
Lieve natuurgroetjes Anna 🤗

 

24 gedachten over “Geelbandlangsprietmot

  1. Schitterende foto’s Anna. En fijn hoe je telkens weer aanvullende informatie weet te vinden. Eigenlijk is ieder dier opnieuw toch weer bijzonder. Inderdaad, wat een lange voelsprieten (ik moet nu toch ook denken aan de andere betekenis van voelsprieten hebben; het ergens ‘voelsprieten’ voor hebben 🙂 ). lieve groetjes, Hanneke

    Like

  2. Hoi Anna,
    toen ik dit motje voor de eerste keer tegenkwam was ik echt diep onder de indruk van zijn enorme lange sprieten 🙂
    En nu met je info erbij ook weer wat geleerd. Mooie foto’s Anna 🙂
    Lieve genietgroetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  3. Hallo Anna,
    Wat een prachtige foto’s van de Geelbandlangsprietmot het zijn schitterende beestjes.
    Ja wij zijn goed in het verzinnen van hele lange namen 😉
    Ik zag dat Frans ook al bij je is geweest.

    Maar een heel fijn en zonnige weekend gewenst,
    groetjes Erica

    Geliked door 1 persoon

  4. Prachtige foto’s weer, Anna. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat zo’n klein beestjes met die enorme, windgevoelige antennes kan vliegen.
    Het is trouwens ook een hele uitdaging om hem samen met die grote antennes in één beeld te vangen, weet ik uit ervaring. Dat is jou weer goed gelukt.
    Maak er een mooi weekend van!

    Geliked door 1 persoon

  5. Anna wat is het een prachtig beestje, het is al weer ene paar jaar geleden dat ik hem heb gezien.(2011 en 2015)
    De foto’s zijn weer jaloersmakend mooi.

    Erica en ik wensen je een mooi weekend,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie