Rosse metselbij ♀

 

Door mijn vorige blogje, ging ik eens kijken bij mijn bijenhotel en zag dat er een paar bamboepijpjes dicht gemetseld waren. Terwijl ik op mijn gemak stond te kijken, kwam er een bij met een volle vaart aan vliegen en dook zo in een van de bamboepijpjes… na een klein poosje kwam ze er weer naar buiten en vloog weg. Het is een Rosse metselbij, het vrouwtje. Ik ben mijn fototoestel gaan halen want ze komt natuurlijk zo weer terug met een nieuwe lading nectar en stuifmeel.

KLIK op een foto dan kan je haar mooier en in het groot te bekijken.

Gaatjes met verschillende diameters in houten stammetjes bieden een ideale broedruimte voor metselbijen. De bijen leggen hun eitje, samen met een bijenbroodje (mengsel van stuifmeel en nectar) achteraan in het gaatje en metselt er een wandje voor. Voor dit wandje wordt er een nieuw eitje gelegd waarna ook hier weer een wandje voor wordt gemetst. En zo gaat het bijtje door tot het gaatje volledig is opgevuld met kamertjes waarin telkens een eitje met een bijenbroodje als voedsel voor de larve ligt.

KLIK op een foto dan kan je haar mooier en in het groot te bekijken.

Het ei is ongeveer twee millimeter lang en komt na twee dagen uit. De larve doet zich tegoed aan het voedsel in de nestkamer. Na ongeveer vijf weken is de larve volledig ontwikkeld en spint een cocon waarna de verpopping plaats vindt. In de cocon verandert de wormachtige larve in een volwassen bij met pootjes en vleugels. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd.

Metselbijen en hun larven voeden zich met stuifmeel en nectar van planten uit de omgeving. Het is daarom belangrijk om vroeg bloeiende bloemen, bomen en struiken in de omgeving van het hotel te plaatsen.

Bron: Wikipedia en De Winning

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna 🐝

Advertentie

21 gedachten over “Rosse metselbij ♀

 1. Hoi Anna,
  dit is toch wel weer heel erg mooi en ook interessant zeg.
  Prachtig zoals je het metselbijtje kon vastleggen en geweldig zoals je het altijd beshrijft.
  ik heb zitten genieten.
  Lieve geniet groetjes, Helma

  Like

  • Hoi Jetske, als ik het goed begrijp… vliegt het laatst gelegde eitje, in het volgend voorjaar het eerst uit.
   Wat zit de natuur toch mooi in elkaar hè… 😃
   Natuurgroetjes, Anna 🤗

   Like

 2. Het is heel leuk om een insectenhotel te hebben, er komt heel veel op af en niet alleen bijen. Leuke reportage heb je gemaakt.
  Bij mij is het momenteel rustig in het hotel. Eerst heel veel gehoornde metselbijen, die zijn elk jaar het eerst. Maar nu is er geen activiteit.

  Geliked door 1 persoon

 3. AMAZING capture, Anna! WOW! You’re photography is incredible. You capture some of the most gorgeous moments in nature. I love the cobwebs on the bamboo!

  Like

 4. Anna het ziet er weer top uit en de info maakt het het helemaal af.;
  Ben ook even hier bij onze hotels gaan kijken en daar zijn nu 34 kamers bezet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s