Franse Veldwesp

Ik heb een nieuwe wesp gespot in onze tuin, hij zat op de bloeiende Dille. Het is een Franse veldwesp (Polistes dominula), een wesp uit de familie der plooivleugelwespen (Vespidae). Ik vind hem heel mooi… vooral die gevlekte ogen en die lange poten. Hij zit alleen niet echt stil, dus fotograferen is een beetje lastig… als ik hem net heb focust is tie weer weg… 😲

KLIK op één van de onderste foto’s dan kan je haar groter bekijken.

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.

Franse veldwesp - Polistes dominula

Deze sociale wesp wordt steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Zij hebben een sociale levenswijze en leven in een volk van meestal minder dan honderd individuen. Het grote verschil tussen de Franse veldwespen en de ‘limonade’ wespen die wij kennen is dat zij meestal geen overlast bezorgen en een open nestbouw hebben. Daardoor zijn zij goed te observeren.

Franse veldwesp - Polistes dominula

Van oorsprong komt de Franse veldwesp een stuk zuidelijker voor en de naam zegt het al, in Frankrijk. De eerste meldingen in Nederland stammen uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Door de klimaatsveranderingen de laatste jaren (hoewel het in 2007 en 2008 relatief koud en nat is geweest) komen zij nu ook een stuk noordelijker voor. Sinds de jaren negentig is deze wesp door bijna heel Nederland wel te vinden.
Bron: Wespenbestrijdings.net

Franse veldwesp - Polistes dominula

Bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve 🔆groetjes Anna 😎

 

 

Advertentie

19 gedachten over “Franse Veldwesp

 1. Wat een schitterend beest, die Franse veldwesp. Ik heb hem van het jaar voor het eerst in de tuin (Slochteren). Dankzij jouw schitterende foto’s heb ik hem kunnen herkennen. Mocht het me lukken een scherpe foto van een vliegend ex te schiten, met die aandoenlijk hangende pootjes…
  Jan van Gelderen

  Geliked door 1 persoon

 2. Zit nog steeds zonder computer.
  Dus moet je blog bekijken met mijn iPhone.
  Reageren doe ik daar ook mee, kom wel weer kijken en reageren als de computer weer terug is.
  Heel mooie foto’s en uitgebreide info Anna.

  Groetjes, Bram (zonder computer 😩 )

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zal eens goed opletten, heb hem dit jaar nog niet gezien, wel veel andere wespensoorten.
  Het zijn mooie beestjes en met zo’n beweeglijk diertje ben je er nog goed in geslaagd om het fijn op de foto te krijgen.
  Die laatste vind ik humor, ik heb veel van zulke beelden, haha. Nu zie je wel die lange poten goed.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s