Hongerwesp – Gasteruption erythrostomum ♂︎

Hongerwespen (Gasteruption erythrostomum) zijn zeer slanke wespen die tussen de vegetatie zweven en vaak moeilijk te volgen zijn. Alleen als ze nectar komen drinken op bloemen of als ze nesten van bijen of mogelijk graaf- en metselwespen inspecteren zijn ze goed te zien en te verzamelen. De wespen zijn direct te herkennen door de combinatie van de verbrede achtertibia, het hoog ingeplante metasoma (= achterlijf), het zeer slanke lichaam en de gevouwen vleugels langs het lijf.

Hongerwesp - Gasteruption erythrostomum © Anna de Vries

De Gasteruptiidae heten in het Nederlands hongerwespen, in het Engels carrot wasps of gasteruptiid wasps en in het Duits Schmalbauchwespen.
Hongerwespen werd in het verleden ook wel gebruikt voor de Evaniidae, maar deze heten nu vlagwespen. Omdat ze met hun slanke lijfje tussen de vegetatie zweven en vaak moeilijk te volgen zijn zouden ook ‘zwevende feeënstokjes’ en ‘feewespen’ toepasselijke namen zijn. De laatste naam wordt echter al gebruikt voor de uiterst fragiele Mymaridae.

Voor meer uitgebreide info:
PDF door K. van Achterberg

Bedankt allemaal voor de fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve genietgroetjes van Anna 🤗

 

20 gedachten over “Hongerwesp – Gasteruption erythrostomum ♂︎

  1. Pingback: Hongerwespen – Gasteruptiidae | Tuinsprokkels van Anna

  2. Fijn dat je er weer bent Anna.Inde periode van afwezigheid had ik een paar keer gekeken, maar geen nieuwe posts gevonden…..
    dan vergeet ik een tijdje te kijken, maar nu heb ik alles doorlopen. Wat maak jij toch een schitterende foto’s!
    Complimenten, als altijd!
    Hartelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik heb ze vandaag ook in de tuin gespot maar hoe ik ook probeerde…Ik kreeg ze niet op de foto.Ik wist hun naam niet .Als de foto morgen moest lukken als ze opduiken weet ik meteen dankszij u de naam..Wat zijn het weer prachtige foto’s geworden

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie