Boomblauwtje en haar ei afzetting

Boomblauwtje zet haar eitje af op de Grote Kattenstaart

Hoe kan je het Boomblauwtje herkennen?
Blauwtjes zijn genoemd naar de helderblauwe bovenzijde van de voorvleugels. Bij het vrouwtje van het Boomblauwtje heeft de voorvleugel een brede zwarte rand; bij het mannetje ontbreekt die.
Het Boomblauwtje heeft een spanwijdte van 25 tot 32 mm.
Je herkent het Boomblauwtje best aan de onderzijde van de vleugels, goed te zien wanneer de vlinder met de vleugels gesloten zit. Bij het Boomblauwtje is die onderzijde egaal zilverachtig blauw (vandaar zijn vroegere naam ‘Zilverblauwtje’), met verspreide zwarte stipjes.

Wat eet het Boomblauwtje?
Boomblauwtjes zie je vaak nectar drinken op bloemen. Dat zijn bijv. Koninginnekruid, Distels, Struikhei, Grote kattenstaart of gele composieten zoals Jacobskruiskruid.

Waar legt het Boomblauwtje haar eitjes?
Het legt zijn eitjes vaak op Klimop, ook op Hulst. In de zomer kiest het Boomblauwtje ook Grote kattenstaart en Struikhei als waardplanten. Het Boomblauwtje experimenteert ook wel eens met nieuwe waardplanten, zoals Vlinderstruik of Magnolia. De rups leeft op verschillende types planten: zowel bomen (vooral vuilboom) als struiken en lagere planten.

KLIK op één van de onderste foto’s dan kan je haar groter bekijken.

Hoe plant het Boomblauwtje zich voort?
Het Boomblauwtje heeft verschillende generaties per jaar. Je kan de eerste Boomblauwtjes eind maart zien rondvliegen. De tweede generatie vliegt in volle zomer (de eerste exemplaren van die tweede generatie verschijnen in juni). In het najaar (september) kan er een derde generatie zijn. Het Boomblauwtje overwintert als pop.

Wat kan jij doen voor het Boomblauwtje?
Het Boomblauwtje fladdert graag langs structuurrijke bosranden. Heb je ruimte voor een vogelbosje in je tuin? Zorg ervoor dat er ook sporkehout in de rand staat (dat is overigens een belangrijke bijenplant en tevens waardplant voor de Citroenvlinder).
Heb je ruimte om een muur weelderig te laten begroeien met Klimop? Dat kan in de zomer een plek zijn waar het Boomblauwtje graag vertoeft én eitjes afzet. In het najaar is bloeiende Klimop overigens interessant als nectarplant voor vlinders, zweefvliegen en bijen.
Bron: Natuurpunt

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve genietgroetjes Anna 🤗

37 gedachten over “Boomblauwtje en haar ei afzetting

    • Dank je Frans!
      Hier kwam geen geduld aan te pas… ik draaide me om en zag het ineens… moest gelijk handelen, vandaar ook dat de drie foto’s van het eitje niet echt scherp zijn. Ze was ook zo weer weg, dus ik had toch wel een beetje geluk. 😊

      Like

  1. Bijzonder fraaie foto’s met een helder verhaal erbij. Ik zie ze nooit en als ik al eens iets blauws voorbij zie fladderen dan blijft het daarbij, ze gaan noit eens even zitten en dan weet ik dus niet wat ik gezien heb, laats staan dat ik het vast kan leggen 😨🤣🤣🤣

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie