Ik wilde vanochtend in de tuin nog een paar foto’s van Paardenbloemen maken. Ik zat op mijn knieën en al helemaal in houding om een foto te maken, totdat ik ineens werd afgeleid door iets en ik weet tot nu toe nog niet waardoor. Maar ineens zag ik naast mij een dikke vette regenworm half onder een Vergeet-me-nietje. Het was best een flinke regenworm en hij was ook heel lang en ik dacht nog mmm een lekkere vette hap voor de Merels met hun jongen. Maar hij lag ook heel stil, dus ging ik hem wat beter kijken en ik doe de plant een beetje opzij… ik moest toen best even goed doordenken van wat ik nu eigenlijk zag… het zijn er twee en zijn die nu aan het paren? Ja hoor… ik gauw wat foto’s maken, maar dat viel nog niet eens mee… want ze lagen op een schaduwrijke plek, half onder het Vergeet-mij-nietje en dan ook nog op het oosten, dus weinig licht. Heb dan ook veel aan de instellingen moeten rommelen en dan veel foto’s maken, in de hoop dat er een paar goede bijzitten. Van al de foto’s die ik gemaakt heb waren er maar twee aardig gelukt… de rest allemaal bewogen. Ik had jammergenoeg ook geen tijd om mijn statief te pakken… want voor ik het wist waren ze uit elkaar en ging ieder zijn eigen kant op.
Regenwormen zijn tweeslachtig (hermafrodiet), maar een regenworm kan niet zijn/haar eigen eitjes bevruchten. Elke regenworm heeft zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtsorgaan. De testis en een opening vormen het mannelijk orgaan. Ovaria, eileiders en een opening vormen het vrouwelijke orgaan. Daarnaast hebben ze spermazakjes, waarin het sperma van de partner wordt opgevangen. De dauwpier copuleert boven de grond, andere soorten in de grond. Na de paring ontstaat pas na enige tijd, lang nadat de regenwormen uit elkaar gegaan zijn, bij de zadels (clitellum) een slijmband. De regenworm schuift achteruitkruipend uit de slijmband, waarbij de eitjes en het sperma in de slijmband komen. Aan het eind van het lichaam sluit de slijmband en vormt zo een cocon. Na enkele weken komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken.
Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve geniet-groetjes van Anna 🤗
❦
Dank je wel. En je mag en kan ook altijd reageren aldaar of op mijn andere website want zal ik ook erg leuk vinden.
Wens je mooie dag vandaag.
LikeLike
Een heel mooi schrijven en fotografie.Onlangs ook een mooi blog geschreven met veel informatie en wellicht vind je je het mooi of jouw bezoekers het ook eens te lezen en te zien. https://catherinetine.blogspot.com/2020/06/het-verhaal-van-een-regenworm-lumbricus.html en dan kan je ook een geboorte zien .
LikeLike
Wat leuk Tini en wat uitgebreid !!
Ik heb erg van genoten… en dat filmpje van de geboorte, wat een geluk had die persoon om dit te filmen. Dankjewel voor je bezoek en om het te delen.
Lieve groetjes van Anna 😃
LikeLike
Een bijzondere waarneming, nog nooit eerder gezien zo een paring bij regenwormen. Fijn dit hier te zien. 🙂 Dank voor het delen!
Fijne avondgroetjes, Heidi
LikeLike
Heel bijzondere waarnemening. Ik heb dit nog nooit gezien (wel bij naaktslakken)
LikeLike
Bijzonder dat je dit opmerkte en fijn dat je het deelde. Het was me nog nooit opgevallen in de tuin (en daar zijn toch wormen genoeg 🙂 ). lieve groetjes, Hanneke
LikeLike
heel apart maar erg mooi en dan ook nog een duidelijke uitleg helemaal top
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een ongegeneerd stelletje 😁😁😁
LikeGeliked door 1 persoon
fantastisch Anna, kom dat maar tegen in je tuin zeg, geweldig,
wat een mooi weetje, ik wist het niet
je foto’s zijn uit de kunst mooi gelukt,
toppertje ben je 🙂
❤
LikeGeliked door 1 persoon
Waar fotografeer je mee? Als je zo’n vlak onderwerp en ondergrond hebt kan je je F-getal laag houden je hebt geen scherpediepte nodig. Je iso hoeft echt niet veel omhoog ook niet in de schaduw. Wel een heel gaaf onderwerp ik zie ze nooit in de tuin!
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Liesbeth, dank je voor je fijne reactie!
Ik fotografeer met Canon 7D en mijn lens die ik altijd gebruik is de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
Deze 2 foto waren gelukt doordat ik op het laatst mijn flitser heb gebruikt (waar ik absoluut geen voorstander van ben). Maar soms als ik echt iets vastgelegd wil hebben omdat het voor mij bijzonder is, moet ik wel. De instellingen waren ISO 400 F. 2.8 1/125. Ik had er ook nog verder vanaf kunnen gaan staan en dan later op de pc de foto gaan croppen, maar dat wil ik dan ook weer niet, plus je verliest zoveel fijne details.
Je hebt het over een vlak onderwerp… bij mij met macrofotografie heb je nooit een vlak onderwerp alleen als je bij bv. glas of water zou fotograferen maar neem je bv. een stenen muur of een bast van een boom enz. dan is er altijd een scherptediepte… en bij insecten is het nog ingewikkelder en komt alles nog nauwkeuriger. Dat gepuzzel met je instellingen en het fotograferen dat is wat ik nou zo leuk vind… 😊
Ieder zo zijn ding toch? 😁
Lieve geniet groetjes Anna 🤗
LikeLike
Het lijkt toeval te zijn, maar het is toch wel wonderlijk dat je nog niet zo lang geleden op een paar minnende tuinslakken stuitte, en nu weer deze regenwormen …
Nog even, dan moet je weblog van een XXX-rating worden voorzien of zo. Op zich is dat niet zo erg, want ik blijf zeker komen, ik houd wel van dit soort spannende plaatjes. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
😂 Dat begrijp ik Jan.
Zal kijken wat ik nog voor je kan doen…😉🤗
LikeGeliked door 1 persoon
Whahahaaaa … ik zou er niet teveel drukte van maken met die warmte. 😇
LikeLike
Heel bijzonder Anna, dit heb ik nog nooit gezien.
LikeGeliked door 1 persoon
eikes, haha, maar wel bijzonder wat je ons hier voortreffelijk laat zien
LikeGeliked door 1 persoon
Wat mooi Anna, je zat er met de neus bovenop, fijn dat er nog een paar foto’s geslaagd waren.
Duidelijke voorlichting, je kunt wel een nvsh voor tuinders gaan oprichten. 😉
Gr Jan W
LikeGeliked door 1 persoon
hier steek ik wat van op Anna
knap vastgelegd
fijne dag
LikeGeliked door 1 persoon
Wauw dat is nogal iets wat bij jou in de tuin gebeurt! Wonderlijk dat je dit kon vastleggen. Heb weer veel bijgeleerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Jee Anna, bij jou in de tuin gebeuren wonderlijke dingen. Wat een kanjer van een regenworm en dan paart hij/zij (gender neutraal) met zo’n kleintje.
Knap dat je dit hebt weten vast te leggen!
LG Marjolein
LikeGeliked door 1 persoon