Liefdesleven van de Gewone tuinslak

IMG_2531w

De meeste slakken zijn tweeslachtig, dus ze zijn zowel mannetje als vrouwtje. Slakken hebben uitgebreide paringsrituelen. Ze vinden elkaar door het volgen van een slijmspoor. Bij de paring beginnen ze hun lichamen tegen elkaar te drukken en betasten elkaar met hun voelhorens. De geslachtsorganen van slakken zitten voor in het lichaam en hebben hun openingen aan de rechterkant, net achter de kop. Bij de paring zitten de dieren dus kop aan kop. Daarna schiet elke slak een harpoenachtige kalkpijl van enkele millimeters in de voet van zijn partner. (zie foto onder)

IMG_2553w

Het afschieten van deze liefdespijlen prikkelt de zaadlozing. Na de paring, die uren kan duren, gaan ze uit elkaar. Bij beide partners ontwikkelen de bevruchte eieren zich eerst in het lichaam. Na enkele weken graaft de slak een kuiltje in de grond, legt daar enkele groepjes eieren (20-30) in en bedekt die met grond. De eieren zien eruit als witte kraaltjes. Na 2 tot 3 weken kruipen kleine slakjes uit de eieren. Uit de grond nemen ze kalk en algen op waardoor ze flink groeien. Na nog een paar weken komen ze boven de grond. Ze hebben een doorschijnende schelp. Ze worden meestal een of twee jaar oud.
Bron: Beesies.nl

 

Bedankt allemaal voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve lente groetjes, Anna 🤗

Advertentie

28 gedachten over “Liefdesleven van de Gewone tuinslak

 1. Hoi Anna,
  ik denk dat ik meer gebiologeerd was door je informatie dan door het spel van de slakken zelf 😉
  Echt heel bijzonder dat je die “kalkpijl” zo mooi in beeld hebt gebracht. Volgens mij heb je er uren naast gezeten op een stoeltje. Schitterend en ook heel informatief.
  Lieve genietgroetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. wat een leerzame post, dat koffiedik voorkomt dat katten de tuin als poepbak gebruiken wist ik, maar dat de slakken er ook een hekel aan hebben niet.
  we gaan het proberen

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie uitleg over de voortplanting van slakken Anna,
  en gaaf deze foto’s je had ook even de tijd als je het eenmaal hebt gevonden,
  want je schrijft dat de paring uren kan duren:-)
  Ben niet zo’n slakken fan dus had er zelf nooit naar gezocht!
  Groetjes, Bram

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit voorlichtingsverhaal is stukken beter en duidelijker dan dat wat de hoofdmeester ons aan het eind van de zesde klas probeerde te vertellen. En de prachtige illustraties maken het helemaal af!
  Zelf kan ik af en toe met veel plezier enige tijd naar één of meerdere slakken kijken. Aafje ziet ze veel liever gaan dan komen want de hosta’s lijken weer mooi te worden dit jaar … 😉

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s