Ligusterpijlstaart rups – Sphinx ligustri

De opvallende, heldergroene rups met scheve, rode en witte zijstrepen wordt meestal vaker waargenomen dan de vlinder. De gebogen doorn is vaak tweekleurig zwart-geel. In de kalkrijke duinen is ze vooral te vinden op de Liguster, maar in parken en tuinen zijn ze ook op de Vlier, Sering, Es en de Forsythia te vinden. Bij verstoring richt de rups zich op en neemt, net als de doodshoofdvlinderrups, de houding van een sfinx aan . De bruine pop overwintert in een popkamer diep in de grond.

Ze was algemener in velerlei biotopen, zoals bosranden, duingebieden, parken en tuinen, maar wordt na 1970 aanzienlijk minder talrijk gevonden. Vooral in de stedelijke gebieden en de duinen is de soort achteruit gegaan, maar ze schijnt zich nu weer enigszins te kunnen herstellen doordat de rupsen zich ook op andere waardplanten kunnen ontwikkelen.

De vlinder heeft een spanwijdte van 90-120 mm en ze vliegt van mei tot in augustus. Het is een zeer grote pijlstaart. Haar voorvleugels zijn lichtbruin, naar de achterrand toe bijna zwart. De achtervleugels zijn rozeachtig met 3 zwarte banden. Borststuk grijs, achterlijf rozerood en zwart gebandeerd.
(Bron: Soortenbank.nl)

KLIK op een foto dan kan je haar mooier en in het groot te bekijken.

 

Iedereen weer heel erg bedankt voor al die fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve tuin groetjes van Anna 😀

 

23 gedachten over “Ligusterpijlstaart rups – Sphinx ligustri

 1. Heb deze rups nog nooit gezien en de vlinder ook niet, helaas want oh, wat is ze mooi …. Niet zo heel opvallend tussen de takjes zoals op de allereerste foto maar zonder alle drukte eromheen dan opeens een opvallende schoonheid.
  Je macro’s zijn helemaal geweldig mooi.

  Geliked door 1 persoon

  • Ooooh die is wel zo oud… vreemd hoor en jij bent de eerste waarvan ik dit hoor.
   Ik gaat dit onderzoeken… 😀
   Groetjessss en leuk dat je mij ook gaat volgen!

   Like

 2. Fraaie foto’s die me doen terugdenken aan mijn jeugd. Kwamen veel voor rondom mijn ouderlijk huis. Vaak ‘gevangen’ en laten verpoppen. Helaas nooit een vlinder van zien uitkomen…
  Groetjes, Dick

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s