Veldhommel – Bombus lucorum (Man)

Al een paar dagen achter elkaar heb ik bezoek van een lichte hommel in onze tuin. Hij bezoekt uitsluitend onze keukenkruid Marjolein ook wel Oregano (Origanum vulgare) genoemd, die zich door de jaren heen overal in onze tuin heeft uitgezaaid. Als je bijen en hommels in je tuin wil hebben moet je echt dit kruid in je tuin planten. Als de zon volop schijnt dan gonst het gewoon helemaal… schitterend vind ik dat. Terug naar de lichte hommel. Hij valt gewoon iedere keer op tussen alle andere hommels en bijen en het is er ook altijd maar één. Hij is echt heel druk, dus best moeilijk om een goede foto van hem te maken. Ook als hij even stil zit beweegt hij nog, het is een echte bezige bij… ik moet mijn fototoestel goed instellen en op high speed zetten zodat hij heel vlug foto’s achterelkaar kan maken, met de hoop dat er scherpe foto’s tussen zitten. Nu moet ik ook nog uitvissen met welke hommel ik te maken heb en dat valt echt niet mee. Op het internet gebruiken ze ook veel dezelfde foto voor een hommelsoort of het is zomaar een hommelfoto, dus klopt dat niet altijd. Ik ben al dagen aan het zoeken, met heel veel twijfels lukt het mij niet om de juiste benaming te vinden… nu heb ik natuurlijk wel een laatste redmiddel Waarneming.nl … maar ik vind het leukst, als ik het zelf vind. Toch daar éénmaal gepost en ja hoor, dezelfde ochtend nog het verlossend antwoord, het is een Veldhommel man. Ik blij natuurlijk en heb ook nog even op het internet gecontroleerd en dat man zijn is wel heel belangrijk zo te zien. Al met al was het weer een zeer leerzame zoektocht.

De soort is in het gehele land algemeen. Verwarring is mogelijk met de aardhommel, de gele strepen zijn echter citroengeel i.p.v. okergeel. De zwarte haren hebben vaak witte uiteinden. Ook is verwarring met de Wilgenhommel en de Grote veldhommel mogelijk. De Veldhommel wordt soms foutief de kleine veldhommel genoemd. Het Bombus lucorum complex. De mannetjes zijn soms wel te onderscheiden. Het mannetje van de Veldhommel heeft altijd geel op de voorkant van de kop en het mannetje van de Aardhommel heeft dat nooit.

De soort is sterk polylectisch en verzamelt stuifmeel van verschillende plantensoorten uit diverse plantenfamilies. Veldhommels hebben in verhouding een vrij korte tong. Bloemen, waar de nectar diep in de bloem verscholen zit, worden dan ook niet bezocht door Veldhommels. Geschikte biotopen zijn onder meer bosranden, open velden, cultuurlandschappen en stedelijke omgeving.
Nesten worden onder de grond gemaakt en kunnen 100 tot 400 individuen bevatten. De koningin paart met slechts één mannelijke Veldhommel.
Bron: Div. internet

 

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna 😀

 

20 gedachten over “Veldhommel – Bombus lucorum (Man)

 1. Great Bee photos Anna! Reminds me that my mother used to be a professional bee-keeper in Germany before coming to Canada in the early 1950’s. When I was young, she set a bee hive in our yard and got lots of honey from it for a few years. But then the fearful neighbors complained and she had to get rid of them.

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s Anna. En fijn om de informatie te lezen, maar ook over je zoektocht er naar. Grappig detail over hommels en oregano, beide heb ik graag volop in de tuin. Van een hommel zien, kan ik echt vrolijk worden 🙂 .lieve groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat moet zoemen en brommen bij jou in de tuin 😀. Ik zoek wel maar soms durf ik na het lezen van de teksten er toch geen naam opzetten… Ken er werkelijk veel te weinig van maar jij! Zeer mooie foto’s weer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hij staat weer lekker scherp op je foto’s, Anna, daar kan het niet aan liggen. Ik vind het knap dat je hem toch weer een naam hebt kunnen geven, ook al was waarneming.nl daar in dit geval voor nodig. Zelf heb ik het geduld en de concentratie niet meer voor dergelijke zoektochten, des te groter is mijn bewondering voor mensen die die kunst wel beheersen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Een prachtige serie, Anna. Maar ook een prachtig verhaal erbij. Die zoektochten kosten veel tijd, maar geven ook veel voldoening.
  Al moet je sommige teksten wel meer dan één keer lezen om het goed te snappen. Gr Jan W

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s