Stadsreus – Volucella zonaria

KLIK op één van de foto’s dan kan je haar mooier en in het groot te bekijken.


De stadsreus is, zoals alle zweefvliegen, een onschuldig diertje dat leeft van nectar en stuifmeel van bloemen. Tot voor kort was de stadsreus een zeldzame verschijning. Nu komt deze grootste zweefvlieg van Nederland steeds vaker voor. Ook hier in onze tuin zie ik haar regelmatig in de ochtend en met de avond. Je moet haar wel voorzichtig benaderen want ze is best verlegen. Als ze merkt dat je er aan komt is ze weg.


De stadsreus wordt groter dan de meeste andere soorten zweefvliegen en kan 2,5 centimeter bereiken. Het is zoals alle zweefvliegen een onschuldig diertje dat leeft van nectar en stuifmeel, maar sprekend op een gevaarlijke soort lijkt. Dit wordt mimicry genoemd, en deze soort lijkt door zijn grootte en oranjebruine kleuren op de hoornaar (Vespa crabro), die tot de plooivleugelwespen behoort en heel pijnlijk kan steken. Andere zweefvliegen lijken door een zwart-gele bandering meer op kleinere soorten wespen, of meer door een dichte beharing meer op hommels. De belangrijkste verschillen zijn de zeer slanke ‘wespentaille,’ die zweefvliegen niet hebben, en de schichtige vliegbewegingen. Een echte hoornaar vliegt zigzaggend en vloeiender. Ook zijn de ogen van een wesp meer langwerpig van vorm, en die van de zweefvlieg bijna rond. De stadsreus heeft een geel achterlijf met dunne zwarte dwarsstrepen, een bruinoranje glanzend borststuk en een gele kop.


Opmerkelijk is de ontwikkeling van de larve. Veel zweefvliegenlarven eten bladluizen, maar de larve van de stadsreus leeft op de bodem van een bewoond wespennest. Hier voedt de larve zich voornamelijk met afval, zoals dode wespenlarven en stervende wespen, en richt dus geen schade aan. Hoe de weerloze vlieg het voor elkaar krijgt om zonder herkend en gedood te worden het wespennest binnen te dringen is niet bekend. De stadsreus komt voor in centraal en zuidelijk Europa, noordelijk Afrika en Azië inclusief Japan. In Nederland en België is de soort niet overal algemeen.


In Nederland komen vijf soorten reuzen Volucella voor: de hommelreus, de wespreus, de stadsreus, de witte reus en de gele reus. Het zijn grote, bolle zweefvliegen met een vrij lange snuit en hun antennes dragen een pluim. De hommel-, stads- en witte reus zijn algemeen in Nederland. De andere twee zijn zeldzaam.

 

Iedereen weer bedankt voor al die fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve geniet groetjes van Anna

 

24 gedachten over “Stadsreus – Volucella zonaria

 1. Hallo Anna,
  ik zie ze hier wel in de heemtuin en soms in de Weelen.
  Prachtige serie weer en mooie en waardevolle informatie.
  Je foto’s zijn weer zoals gewoonlijk prachtig.
  Lieve genietgroetjes van Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige foto’s en fijn om deze informatie erbij te lezen. Bijzonder hoe ze haar eieren in een wespennest krijgt. Zouden de wespen ergens doorhebben dat de larven eigenlijk nuttig zijn en ze daardoor accepteren? Zoals bepaalde vissen andere vissen ‘schoonmaken’? lieve groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

  • Misschien wel… de natuur is zo ingewikkeld, maar zo mooi om te bekijken. Er gebeurt ook zoveel om ons heen, zowel positief als negatief en wat we eigenlijk niet eens zien of opmerken… ☺️
   Lieve groetjes van Anna 🤗

   Like

 3. Mooie serie en een goed, informatief verhaal erbij. Ik geloof dat ik er ooit ook eentje voor mijn lens heb gehad, maar veel zie je ze in ieder geval hier (NH) niet.
  Groetjes, dick

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige serie, Anna. Als je hem eenmaal gezien hebt vergeet je hem niet meer.
  ‘k Heb deze soort in 2007 voor ’t eerst gezien in Rotterdam en later nog 1 of 2 keer op de Veluwe.
  Het zal wel even duren eer het echt een algemene verschijning wordt. Gr Jan W

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s