Hagedoornvlinder

Vanochtend toen ik uit het raam keek, zag ik haar gelijk zitten, de Hagedoornvlinder (Opisthograptis luteolata). Ze zat op een blad van de Vrouwenmantel (Alchemilla Mollis). Dat is lang geleden dat ik haar hier in onze tuin heb waargenomen. Het is een heel mooi klein citoengeel nachtvlindertje, uit de familie van de Spanners.

De Hagedoornvlinder komt vrij algemeen in heel Nederland en België voor en ze is niet bedreigd. Haar waardplanten zijn diverse bomen en struiken, daar rust ze overdag. Ze vliegt graag in het schemer en in het begin van de nacht. Het vliegseizoen is van half april tot eind september in twee, mogelijk drie generaties.

De rupsen zijn te vinden op verschillende bomen zoals de Meidoorn, Sleedoorn, Kamperfoelie en Hazelaar enz. Ze zijn niet schadelijk en ze kunnen het hele jaar door worden waargenomen. De soort overwintert als halfvolgroeide rups op de waardplant of als pop in een cocon op de waardplant, in de strooisellaag of in muurspleten.

Het was zeer leuk haar weer eens goed te bewonderen. De foto’s zijn over de hele ochtend gemaakt. Hoe later op de ochtend hoe meer zij zich terug trok in Vrouwenmantel, tot ik ze helemaal niet meer zag.

 

Iedereen weer heel hartelijk bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve groetjes Anna

 

25 gedachten over “Hagedoornvlinder

 1. 🍀 Hallo Anna,
  Ik zag vorige week ‘n geel vlindertje in onze tuin. Nu dacht ik er ineens weer aan, te zoeken naar de naam van dit prachtige vlindertje, en vond je fantastische foto’s van ‘t Hagendoornvlindertje!
  Ik heb geprobeerd, het met mijn I-Phone vast te leggen, maar dat lukte niet goed.
  Wat heb jij het prachtig in beeld gebracht, ik heb op de plaats waar ik ‘t vond ook Vrouwenmantel staan, vandaar de aanwezigheid, van dit prachtig mooie vlindertje. Ik ben ‘t volledig eens met de vorige mensen, de laatste foto is de allermooiste, met de waterdruppeltjes, schitterend! 👋🏼 Warme groet, en het ga je goed!🤗
  Hélène 💛

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige reeks van deze mooie vlinder! Deze heb ik nog nooit eerder gezien, wel de Spaanse vlag vlinder heb ik tijdens onze vakantie op Rhodos (Griekenland) gefotografeerd. Die is gelijkend op deze, maar zwart met witte strepen. Deze is mooi van kleur met dat geel en valt mooi op dit groene blad! De laatste foto is heel mooi zo gefotografeerd langs onder en het oogje goed ziet en met de druppeltjes als pareltje die de bladrand mooi versieren… Dat hebt je heel goed gezien en prachtig in beeld gebracht, Anna!
  Lieve groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

 3. Werkelijk heel mooi Anna,
  de macro van deze vlinder is echt super om te zien. Zo zie je ook de mooie details. Je laatste foto met de vlinder onder aan het blad met de druppeltjes is echt een kunststukje. Ik heb dit vlindertje nog nooit gezien. Prachtig om deze nu eens te kunnen bekijken 😀
  Lieve genietgroetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s