Wolzwever

Ik ging vroeg in de ochtend de honden uitlaten in hun speelruimte helemaal achter in de tuin, toen ik hem zag zitten. Het is een Wolzwever op een wilgje… nog diep in slaap. Het zonnetje was net op en het was nog te vroeg en te koud om te vliegen. Dus hij bleef daar nog wel even zitten zo lang er niet iets was dat hem verstoorde. Ik heb mijn fototoestel binnen gepakt en een paar foto’s gemaakt.

IMG_3068w

De volgende dag was ik aan het stoeien met de mijn fototoestel en de Vergeet-mij-nietjes in de tuin en ineens zoemde er wat. Ik dacht dat het een zweefvlieg was, want die zoemen in het zonnetje wel meer om je hoofd. Maar nee… het was een Wolzwever en ze ging uitgebreid van de Vergeet-mij-nietjes snoepen… ze vliegt van de ene bloem naar de ander.

IMG_3121w

Wat een pracht gezicht met die lange snuit en wat heeft ze een mooie warme kleur. De manier van vliegen en het geluid doet ze mij een beetje denken aan de Kolibrievlinder, maar daar is het nog veel te vroeg voor, die komt veel later in het jaar. Ik heb best veel foto’s van deze prachtige Wolzwever geprobeerd te maken wat echt niet mee viel, want ze zit voor geen seconden stil.

IMG_3172w

De Gewone wolzwever (Bombylius major) is een vlieg van het geslacht Bombylius uit de familie Wolzwevers. De soort komt in Nederland en België algemeen voor op zandige en zonnige taluds langs bosranden en in tuinen. Vergeleken met hommels is ook de kleur anders, meestal bruin, en de gewone wolzwever heeft geen zwarte, witte of gele kleuren, laat staan patronen. Ook zijn de dunne poten maar juist ook de grote ovale ogen typisch vlieg-achtig. De vleugels staan altijd zijwaarts terwijl veel hommels en bijen deze op de rug vouwen in rust. De lange tong van de gewone wolzwever is ongeveer een derde van de lichaamslengte en dient om dieper in de bloem te komen waar de nectar zit. Bron: Wikipedia

IMG_3186w

Iedereen bedankt voor alle fijne reacties en likes bij mijn vorige blog !!
Lieve geniet-groetjes van Anna

 

 

24 gedachten over “Wolzwever

 1. Heel mooie foto’s van dit bijzondere insect Anna
  en wat een mooi naam wolzwever, had er nog nooit van gehoord
  zo leer ik steeds veel bij op jou blog over de diverse insecten wereld

  Hele fijne paasdagen, groetjes, Bram

  Like

 2. Eerste en laatste foto zijn erg fraai, maar ook die van de vergeet-me-nietjes zonder vlieg. Wolzwever heb ik nog nooit in levende lijve gezien. Zou hem graag eens tegenkomen en het dan ook proberen. Het blijkt een grote uitdaging, maar die gaan we niet uit de weg.
  Groet, Dick

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een cadeautje Anna deze voor je fliepsding te krijgen én er zulke mooi foto’s van te maken. Ik heb deze bijzondere vlieg nog nooit gezien, maar dat zegt eigenlijk niks, want ik heb zoveel niet gezien. 😀
  Fijne paasdagen, grtjs 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit is weer een fantastische fotoreeks, Anna! Hoe moeilijk deze kleine wolzwever ook te vangen is met de camera, ben jij er wel degelijk in geslaagd! Ik heb het onlangs ook geprobeerd maar mij is het niet zo goed gelukt (Het was wel al vliegend, want deze zitten inderdaad niet lang stil). Het is dan ook fijn om deze wolzwever bij jou mooi in beeld te zien, knap gedaan!
  Lieve groetjes, Heidi

  PS: Lieve Anna, gisteren had ik een nieuw bericht “gevleugelde bladluis” van jou in mijn mailbox ontvangen. Maar toen ik kwam kijken kreeg ik de pagina niet open en stond vermeld “Oeps! Die pagina kon niet worden gevonden.” Ik zie die ook hier niet tussen jouw berichten staan, dus vraag ik me af of je die dan terug verwijdert hebt? Ik wens je verder nog een fijne dag.

  Like

 5. Ah, mijn favoriete vlieg !!! Ben het helemaal met je eens, het is de kolibrie onder de vliegen. Een perfecte vlieger en zwever en heeel lastig te fotograferen. Je hebt ze prachtig weergegeven. Nu uitkijken naar de gevlekte wolzwever. Iets groter, donkerder en allemaal stipjes op de vleugels.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s